Takaisin kaikkiin tapahtumiin

ICEYE:n - suomalaisen avaruustekniikka-alan startup- yrityksen E-ilta torstaina 24.10.2019 klo 16

  • 6 Maarintie Espoo, 02150 Finland (kartta)

Järjestetään yhteistyössä EIT:n kanssa. Iceye Oy on suomalainen avaruustekniikka-alan startup- yritys, joka kehittää mikrosatelliitteja hyödyntävää palvelua, joilla voidaan tarjota liki reaaliaikaista tutkakuvaa ajankohdasta ja sääolosuhteista riippumatta. Illan esitelmöitsijöinä ICEYE:ltä ovat markkinointijohtaja Mikko Keränen ja Chris Winquist (Business Development Director) sekä Julio Castillo (Technical Lead, Product Software Engineering). Kahvitarjoilu ja tilaisuus loppuu n. klo 17..

Ps! Kokoontuminen Maarintie 6 B:n ala - aulassa. Ja itse Iceye-yritys sijaitsee 4. kerroksessa, jonne ei ole pääsyä. Tervetuloa!


Käynnistämme raportti : Teksti Esa T Häkkinen

Iceyen satelliittien massa on luokkaa 80-100 kg. Käyntimme yhteydessä satelliitteja koottiin lasin takana riittävän hyvässä puhdastilassa. Antennin pituus oli silmämäärin noin 3 m ja leveys noin 0,3 m. Antennin pinta oli pääosin valkoinen.Taustalta paljastui mm. signaalien ulosottoon käytetty kaapelointi.

Satelliittien tekeminen voi olla nykyään todella halpaa. Näin käy kun satelliiteissa käytetään matkapuhelimien ja kotielektroniikan komponentteja. Niillä kun on kokemuksen mukaan kyky toimia vuosia myös avaruudessa. Tätä kokemusta Iceyellä käytettiin hyväksi. Iceyen satelliitit kootaan ja testataan kunnolla mutta ei yhtä mahtavasti, aikaa ja rahaa kuluttavasti kuin eri valtioiden projekteissa on tapana tehdä. Valtiolle satelliitin toiminnan pettäminen ja projektissa epäonnistuminen on aina suuri kansallinen häpeä mutta pikkufirmoissa tällainen ei liikaa haittaa. Esittelijän sanoin: ”shit happens”!

Rahoitusta firmaan tulee mm. avaruudesta käsin maan pinnalta saadusta informaatiosta: jokin valtio maksaa salakalastajien koordinaateista, toinen tulvaveden korkeuden paikkakohtaisesta simuloinnista. Öljyn leviämisen näyttäminen meren pinnalla oli yksi sovellus. Siinä öljykalvon heijastuskerroin on toinen kuin vesipinnan: sovellus värjäsi öljylautat selkeällä tavalla. Asiakas saattoi tilata hyvinkin tarkan kuvan tietystä maanpinnan alueesta tiettynä aikana. Satama saattoi olla tällainen tai vaikkapa kuva Pariisista aamuruuhkassa.

Kuvaaminen tapahtui suuriresoluutioisella mikroaaltoja hyödyntävällä SAR-tutkalla. Nopeudella 7 km/s lentävän satelliitin tutka oli suunnattuna kohti kuvauskohdetta. Stabiloinnin ansiosta satelliitti ei pyörinyt ja tutkan asento pysyi vakaana ja haluttuna. Iceye oli päässyt jo parempaan kuin 10 m resoluutioon. Pieni keilaleveys ja useiden eri suunnista otettujen kuvien yhdistäminen olivat syynä hyvään resoluutioon. 3 m:n ja 1m:n resoluutiot ovat tulossa elleivät jo käytössä. Todella mielenkiintoista oli että rankkasade ei esittelijän mukaan huonontanut resoluutiota. Ilman nykyaikaista SAR-tekniikkaa tämä ei liene mahdollista, https://fi.m.wikipedia.org/wiki/SAR_(tutka). Taajuusalueista ainakin X-kaista oli käytössä. Dataa ei käsitelty ylhäällä 500 km korkeudessa virrankulutuksen takia. Data lähetettiin hieman kompressoituna sopimuksen piirissä olevalla jollekin maa-asemalle jatkokäsittelyä varten.

Ohjelmointityö oli Iceyen kuvauspalvelun ja toiminnan kannalta erinomaisen tärkeä osa-alue. Maa-asemalla täytyy tietää satelliittien tarkat paikat, esim. mikä satelliitti on Singaporen päällä klo 03 paikallista aikaa 3 viikon kuluttua. Myös reaaliaikaisessa telemetriassa on tietysti aina tiedettävä satelliittien tarkka paikka. Lisäksi on tiedettävä, onko satelliitin akun varaus riittävä kuvan ottamiseen, onko elektroniikan lämpötila kunnossa, onko muistia riittävästi ja onko maa-asema tavoitettavissa.


Ilmoittautuminen